Švedska škola odlučila je svoje učenike 5. razreda upoznati s islamskim molitvama tako što im je učitelj čitao Kur’an te ih naveo da se „mole“ okrenuti prema Meki, u bizarnoj sceni koju su učitelji nazvali „igranjem uloga“.

Ova „vjerska lekcija“ odrađena je u školi u Bjurbäcku smještenom na jugu Švedske, navodi se u vijestima portala Samhällsnytt. Jedan od ogorčenih roditelja rekao je da je učenicima rečeno da se okrenu prema Meki te da kleknu na tepih za molitvu, dok je cijeli razred bio podijeljen po spolu, a djevojčice su bile prisiljene stati u stražnji dio prostorije.

Njegove kćeri „nisu ni htjele biti tamo jer nisu mogle razumjeti ni riječ o onome što je učitelj čitao iz Kur’ana na arapskom“, otkrio je čovjek po imenu Markus. Nakon „molitve“, učenici su „plesali na arapsku glazbu i jeli arapski kolač“ u nečemu što nalikuje na Eid al-Fitr, muslimanske svečanosti koje su označavaju kraj obveznog posta.

Lokalne vlasti potvrdile su to izvješće, kao i lokalni službenik za obrazovanje u Emmabodi, mirnoj općini u kojoj se i nalazi škola.

Suočena s bijesnim roditeljima, uprava škole branila je aktivnost, nazivajući je „igrom uloga“. No, mlitavo objašnjenje nije dobro sjelo s onima koji su zatražili da se škola ispriča i da se ravnatelj otpusti.

Općinske vlasti tvrde kako je njihova „lekcija o islamu, muslimanskim ritualima i tradicijama“, navodeći kako nitko od učenika navodno nije negodovao tijekom izvođenja rituala.