Novi izvještaj pokazao je kako su švedski studenti i drugi pojedinci, koji spadaju u ranjive skupine, stavljeni na začelje lista čekanja za smještaj, budući da prioritet imaju imigranti. Informacija je dospjela u javnost nakon što su okružni administrativni odbori objavili izvještaj koji jasno ukazuje kako općine daju prednost imigrantima.

Među onima koji su također stavljeni niže, su i ovisnici o drogama, ali i osobe s mentalnim problemima, koje će ipak morati ostati u centrima za liječenje, unatoč tome što neki od njih mogu živjeti samostalno.

Razlog ovakvom stanju je zakon koji švedskom Uredu za imigraciju omogućuje odrediti koliko javnih smještaja će biti iskorišteno za smještaj imigranata.

Posljedica je da drugi ljudi kojima treba smještaj ostaju bez njega. Nismo obvezni smjestiti ih,“ rekao je Thed Carlsson, šef Socijalne službe u gradu Hässleholm. „Na primjer, ljude se ostavlja u domovima za liječenje i institucijama za skrb, umjesto da imaju svoj vlastiti stan,“ dodao je.

Smještaj pojedinca ili obitelji u stan košta porezne obveznike oko 5000 SEK mjesečno (oko 3800 kuna), dok smještaj u centrima za liječenje košta oko 3000 SEK (oko 2300 kuna). Kako je imigranata znatno veći broj, to daje jasan rezultat.

Švedske vlasti i dalje su u potrazi za smještajem 100.000 imigranata koji će tek doći iduće godine.

Kako bi dali prednost privilegiranima, švedske vlasti su već ranije provodile slične mjere. Tako je prošle godine vlast deložirala 16 skupina koje su se brinule o gotovo 3000 osoba s posebnim potrebama, s ciljem smještaja novih imigranata. To dakako nije jedini primjer.