Apokaliptična proročica klimatske kataklizme Greta Thunberg pozvala je švedske sindikate na opći štrajk za klimu. Međutim, sindikati su odgovorili da neće objaviti štrajk – umjesto toga, žele održati razgovore.

Zadatak je sindikata osigurati prava i sigurnost radnika, a kriza poput ove prati velike ekonomske promjene i probleme, ako se ne prilagodimo. Stoga bi sindikati trebali pozvati političare da odmah reagiraju u klimatskoj krizi“, rekla je Greta Thunberg za list Aftonbladet.

Ali sindikati su ipak odbili propagirati štrajk među svojim članovima. Kako ističu iz sindikata, neuobičajeno je da se štrajkanjem utječe na općenitija politička pitanja, koja se ne odnose posebno na prava radnika.

„LO (Sindikat radnika) u pravilu ne koristi štrajk kao oružje za pritisak kod raznih političkih pitanja, koliko god ona bila važna i hitna, i ne mislimo da bi nas štrajkanje dovelo bliže rješenju klimatskog pitanja,“ izjavio je odgovorni zamjenik šefa LO-a Berit Müllerström.

LO će umjesto toga održao u petak sastanak za budućnost o tome kako švedski sindikalni pokret može doprinijeti bitci protiv „klimatskig promjena“.

Takav dijalog započet će odmah ove jeseni“, kaže Berit Müllerström.

Sličnu poruku uputila je i Švedska akademska udruga Saco: „Klimatska i ekološka pitanja važna su za članove Saco-a. Štrajk kao oružje se ne koristi za opći politički pritisak, već samo u sukobima koji utječu na društvene partnere. Saco stalno razgovara s industrijom, organizacijama i političarima“, reagirali su iz Saco-a.

Iz Sindikataznanstvenika prirodnih znanosti kažu da su „duboko uključeni u pitanje klime i pitanja održivosti i okoliša“, ali neće sudjelovati ni u kakvom štrajku.

Razlog je jednostavan: zbog dužnosti mira koja prevladava na švedskom tržištu rada, ne možemo sudjelovati – niti pozivati članove na sudjelovanje – u bilo kakvom štrajku. To uključuje i klimatski štrajk 27. rujna“, rekao je Jonas Ahlgren, voditelj odjela za komunikacije.