Prema brojkama europske statističke agencije Eurostat, umirovljenici u Švedskoj su najsiromašniji što se tiče skandinavskih zemalja, ali su na nižoj razini i od prosjeka EU.

Eurostat definira siromaštvo na osnovu primanja pojedinaca koja su niža od 60 posto prosječnih prihoda, a što u slučaju Švedske iznosi oko 11.850 SEK mjesečno. Na osnovu tih podataka, u Švedskoj se u toj kategoriji našlo 16.8 posto starijih od 65 godina, prenosi portal Dina pengar.

Za usporedbu, u Norveškoj te na Islandu ta se razina kreće oko 9 posto. U Danskoj je oko 8.5 posto, a u Finskoj 12.3 posto. Prosjek EU iznosi 14.5 posto.

Razlozi ove pojave leže u činjenici da prosječni iznos mirovina nije mnogo veći od razine siromaštva, tvrdi Anna Eriksson, stručnjakinja za mirovinska pitanja pri organizaciji Seniorerrna.

Prosječna mirovina iznosi 13.500 SEK, a razina siromaštva je malo niža od 12.000 SEK. To znači da imamo jedan milijun umirovljenika koji imaju prihod oko granice,“ objasnila je Eriksson, istaknuvši da su mirovine u Švedskoj relativno niske.

Prema tvrdnjama lista Dina pengar, Švedska je „na dnu“ EU po pitanju financijske sigurnosti starijih osoba, odnosno onih koji su izgradili tu zemlju. Dakako, mnogo gora situacija je u Hrvatskoj.