Švedski zubar koji je ukazao na činjenicu da su većina imigranata koji tvrde da su maloljetnici zapravo odrasle osobe, dobio je otkaz i kažnjen je s 54.000 dolara kazne.

Bernt Herlitz, zubar sa švedskog otoka Gotland, našao se pod lupom javnosti 2016. godine nakon što je i službeno otkrio ono što je većini ionako bilo jasno, barem onima koji imaju zdrav vid. Herlitz je analizirao zube takozvanih „maloljetnih imigranata bez pratnje“ koji su u to vrijeme u velikim brojevima stizali u Švedsku.

Ispostavilo se da su u 80 posto slučajeva toj „bradatoj djeci“ izrasli umnjaci, čime je postalo očito da se radi o odraslim osobama.

Ako imate dostupan rentgenski uređaj, vrlo jednostavno možete vidjeti ima li osoba više ili manje od 18 godina. Oko 80 posto njih su zapravo odrasle osobe.

Herlitz se s ovom informacijom obratio imigracijskom uredu, koji mu je savjetovao da prijavi svoje otkriće. No, reakcija je bila suprotna onoj koju je Herlitz očekivao. Herlitz je dobio otkaz, pod izgovorom da je svojim postupkom narušio tajnost odnosa liječnika i pacijenta.

Otpušten sam jer sam slijedio upute službenice imigracijskog ureda. Poslao sam im službenu obavijest da mogu dokazati kako su ti ljudi zapravo odrasle osobe.

Herlitz je potom tužio svoje poslodavce i dobio odštetu, međutim okrug Gotland se potom žalio vrhovnom sudu za rad u Stockholmu, te je angažirao jednog od najskupljih švedskih odvjetnika, kojem je bila zadaća da „pokopa“ Herlitza. Prošli tjedan stigla je i presuda vrhovnog suda prema kojoj je Herlitz izgubio postupak, te je kažnjen s 54.000 dolara.

Bojeći se za financijsku budućnost sebe i svoje obitelji, Herlitz je pokrenuo kampanju prikupljanja novca za plaćanje troškova postupka, te je već skupio pola iznosa.

Herlitz smatra da je učinio ispravnu stvar time što je ukazao na imigrante koji lažu o svojoj starosti, te na taj način ostvaruju određene povlastice.

Mislim da ne bi smjeli lagati samo s ciljem da mogu doći u Švedsku“, izjavio je Herlitz u razgovoru za novinare.