Švedsko ludilo: Automobili su seksistički jer ih većinom voze muškarci

Foto: JONAS EKSTROMER/AFP/Getty Images

Švedska ministrica zaštite okoliša izjavila je da je smanjivanje broja automobila feministički cilj kao i cilj zaštite okoliša, pritom dodajući da muški vozači zauzimaju previše prostora u švedskim gradovima sa svojim automobilima, na uštrb žena.

Automobili su fleksibilan oblik prijevoza, i ljudi se osjećaju komforno u njima, ali činjenica je da su neefikasni.

Običan automobil stoji 97 posto svog vremena, a za svaki automobil imamo kilometre cesta. To ne možemo nazvati efikasnim.

Ministrica Skog izjavila je da je smanjivanje broja automobila također stvar borbe za jednakost spolova jer većinu vozača čine muškarci, što rezultira oduzimanjem prostora ženama.

Automobile uglavnom voze muškarci, te davanjem toliko prostora automobilima, dajemo i jako puno prostora muškarcima, na račun žena.

Ovo nije prvi put da se feminizam upliće u švedsku prometnu politiku. U studenom je u Stockholmu izazvan prometni kaos jer su vlasti odlučile da će zbog „ravnopravnosti spolova“ najprije čistiti nogostupe, a tek onda ceste.

S obzirom da muškarci češće voze, a žene češće idu pješke, više žena je znalo padati na ledu, što je dovelo do optužbe da je sustav čišćenja snijega seksistički, što je pak dovelo do ideje da se prvo čiste nogostupi, a tek onda ceste.

Autor: Tribun