Švedsko tužiteljstvo prosudilo da paljenje Kurana nije zločin

Unatrag nekoliko mjeseci članovi danske desničarske stranke Stram Kurs zapalili su primjerak Kurana u Malmou, što je potom izazvalo nerede tamošnjeg muslimanskog stanovništva.

Policija je pokrenula istragu, no nakon tri mjeseca švedsko tužiteljstvo prosudilo je da se incident paljenja muslimanske svete knjige ne može protumačiti kao pozivanje na nasilje protiv etničke skupine, te je odustalo od daljnjeg postupka.

Nije moguće dokazati da se dogodilo kazneno djelo, paljenje Kurana samo po sebi nije protuzakonito“, izjavila je tužiteljica Sofia Syrén.

Ona kaže da se do te odluke tužiteljstva došlo nakon proučavanja informacija svjedoka i video snimke samog incidenta. Naime, tužiteljica je objasnila da bi se radilo o kaznenom djelu da su se sudionici paljenja ponašali na način koji poziva na mržnju prema etničkoj skupini, dok samo paljenje Kurana, kao i svake druge knjige, nije protuzakonito.

Promatrali smo što se događa na snimci, kako su se osobe ponašale, i tu nismo procijenili pozivanje na mržnju. Na snimci se vide određene osobe čije bi se ponašanje možda moglo protumačiti na taj način, no njihov identitet nam je nepoznat.