Švedskoj ponestaje smeća, prisiljena uvoziti iz drugih zemalja

trash-pile25

Švedskoj ponestaje smeća, te je prisiljena uvoziti otpad iz drugih zemalja kako bi snabdjevala svoja moderna reciklažna postrojenja.

Švedska, koja gotovo polovicu svoje električne energije dobiva iz obnovljivih izvora, je bila jedna od prvih zemalja koje su uvele visoke poreze na fosilna goriva još 1991. godine.

Švedski reciklažni sustav je toliko sofisticiran da je prošle godine samo jedan posto kućanskog otpada završio na trajnim odlagalištima.

U zemljama Europske Unije na snazi je zabrana stvaranja novih, kao i tendencija zatvaranja starih odlagališta otpada, što Šveđani koriste na način da im druge zemlje šalju svoj otpad umjesto da plaćaju kazne radi svojih odlagališta.

Švedska koristi spalionice za otpad u svrhu dobivanja toplinske energije, zahvaljujući  razvijenoj infrastrukturi koju su godinama usavršavali.

Nadaju se kako će u skorašnjoj budućnosti unaprijediti i sustav sakupljanja otpada, smanjujući potrebu za transportom, te izgradnju podzemnih kontejnerskih sustava koji bi osloboditi prostor i riješili problem smrada.

Izvor: Times of India