Svemirske farme mogu postati stvarnost zahvaljujući glistama

Skupina istraživača sa sveučilišta Wageningen otkrila je da zemaljske gliste mogu uspješno funkcionirati, pa čak i razmožavati se u marsovskom tlu. S obzirom da su gliste ključni faktor u stvaranju plodnog tla, budući prvi kolonizatori Crvenog planeta možda bi mogli uspješno uzgajati vlastitu hranu.

Nakon što je NASA-in rover uspješno uzeo uzorke tla i izvršio analizu istog još 2012. godine, znanstvenici su otkrili da je tamošnje tlo najsličnije vulkanskom tlu na havajskim otocima. Izvršili su više ispitivanja pokušavajući uzgojiti biljke na simuliranom tlu istih karakteristika. Prvi pokušaji bili su neuspješni, no s vremenom su se uspjeli postići bolji rezultati dodavanjem prirodnog gnojiva.

Prošle godine je skupina istraživača sa sveučilišta Wageningen iz Nizozemske uspješno uzgojila deset poljoprivrednih vrsta, koristeći simulirano tlo natopljeno prirodnim gnojivom.

Pozitivan rezultat dodavanja gnojiva nije bio neočekivan, no iznenadilo nas je to što je simulirano tlo dalo čak bolje rezultate od pravog zemljanog tla“, kazao je Wieger Wamelink, voditelj istraživanja.

Tim je potom u tlo dodao gliste, koje su ključne za stvaranje plodnog tla, jer probavljaju mrtve organske tvari i izljučuju gnojivo koje pomaće oslobađanje hranjivih tvari poput dušika i fosfora. Njihov rad u tlu također omekšava tlo, što ga čini poroznijim, te lakše upija zrak i vodu.

Očito je gnojivo stimuliralo rast, a vidjeli smo da su i gliste iznimno aktivne. No, najviše nas je iznenadilo to što smo vidjeli da se i razmnožavaju u takvim uvjetima.“