Sveučilište podiglo spomenik Greti Thunberg, osoblje bijesno jer godinama rade uz niske plaće i rezove

Sveučilište u Winchesteru otkrilo je kip klimatske histeričarke Grete Thunberg koji je koštao gotovo 24.000 funti. Osoblje sveučilišta bijesno je zbog činjenice da su godinama suočeni s niskim plaćama.

Brončani spomenik tinejdžerki vrijedan 23.760 funti, kojeg su globalni čelnici podigli na međunarodno značenje nakon što je petkom počela preskakati nastavu u svojoj javno financiranoj školi u znak protesta zbog uočenog „nedostatka djelovanja na klimatske promjene“, proglašen je „projektom taštine“ od strane osoblja na sveučilištu.

Podružnica Sveučilišta i koledža u Winchesteru (UCU) rekla je da iako „podržava ulogu koju je Thunberg igrala globalno … Ovaj je novac trebalo bolje iskoristiti sprečavanjem tehnoloških viškova i drugih rezova na sveučilištu“ nakon godina štednje.

„Karakterističan pristup sveučilišta pri naručivanju umjetničkih djela jest činiti to na sastancima bez zapisnika i / ili izbjegavati bilo kakav nadzor odbora“, izjavili su iz sindikata.

„Nije idealan pristup trošenju sveučilišnog novca.“

Sveučilišno je vodstvo sa svoje strane obranilo svoj skupi kip. „Sveučilišni pristup umjetnosti je naručivanje ili kupnja neobičnih i upečatljivih djela koja utjelovljuju našu posebnost i vrijednosti“, rekla je prorektorica Joy Carter, ustrajavajući na tome da je „Greta mlada žena koja je, usprkos poteškoćama u svom životu, postala vodeći svjetski aktivist za zaštitu okoliša“ i „kao sveučilište za održivost i socijalnu pravdu, ponosni smo što na ovaj način odajemo počast ovoj inspirativnoj ženi.“

Kontroverzni potez dolazi u vrijeme kada su povijesni kipovi i spomen obilježja britanskim monarhima, premijerima, ratnim herojima i velikim trgovcima i filozofima na meti vandala, divljaka i političara nadahnutih rasističkim anti-bjelačkim pokretom Black Lives Matter. Neki od kipova su uništeni, a neki uklonjeni, dok su neki „rekontekstualizirani“ s pločicama i informativnim pločama u kojima se osuđuju likovi koje prikazuju.