Švicarac administrativno promijenio spol kako bi izbjegao služenje vojnog roka

Muškarac u Švicarskoj administrativno je promijenio spol jednostavnim ispunjavanjem upitnika, kako bi izbjegao obaveznu vojnu službu za muškarce i rasvijetlio apsurdne liberalne zakone o transrodnim osobama uvedene prošle godine.

Lucas Bänteli ispunio je obrazac u kojem je izrazio svoju želju da postane žensko, platio administrativnu naknadu od 77 eura i prisustvovao 10-minutnom sastanku u Uredu za građanska stanja prije nego što je njegov zahtjev odobren.

Nije promijenio ime, niti javni nastup na bilo koji način, i inzistira na tome da nastavlja živjeti kao i prije, samo što je sada zakonski klasificiran kao žena i kao takav ne mora ispunjavati obvezni vojni rok koji vrijedi za svakog Švicarca između 18 i 30 godina.

“Htio sam ovaj novi propis dovesti do apsurda, ali nisam htio ni u vojsku”, rekao je.

Prema švicarskom zakonu, svaki pojedinac koji ima “osobno uvjerenje” da se identificira kao suprotni spol sada može podnijeti zahtjev za pravnu promjenu spola. Mogu podnijeti zahtjev za promjenu spola u matičnim knjigama po ubrzanom postupku, bez potrebe za liječničkim pregledom ili sudskim nalogom.

Zakon je stupio na snagu početkom prošle godine, a Bänteli se nada da će njegova odluka da ospori pravila natjerati “političare” da razmisle o tome koliko razumno idu naprijed.

Međutim, 23-godišnjak bi mogao naići na pravni otpor. Savezni ured za pravosuđe komentirao je priču za novine Matin Dimanche, nazvavši njegov pristup nezakonitim.

“Izjave o promjeni spola koje su uvredljive ili olako dane nemaju pravni učinak i kažnjive su. U slučaju sumnje na tu temu, okolnosti se moraju razjasniti po službenoj dužnosti i, ako je potrebno, pokrenuti ispravni postupak”, stoji u priopćenju saveznog ureda.

Bänteli, međutim, smatra da bi mogao pobijediti na sudu zbog “apsurdnosti ovog propisa”.

“Ako se računaju samo osobni osjećaji, kako bi itko mogao dokazati da se nisam stvarno osjećao kao žena u trenutku promjene?”

Sličnu rupu u zakonu iskoristio je još jedan Švicarac ranije ove godine koji je odlučio promijeniti svoj spol kako bi godinu dana ranije otišao u mirovinu i počeo primati mirovinu.

Michel Montini iz Saveznog ureda za pravosuđe priznao je još u studenom prošle godine da postoje nedostaci u novim transrodnim zakonima, inzistirajući na tome da se “ljudi mogu izjasniti kao žene neposredno prije mirovine i otići godinu dana ranije.