Vlasti švicarskog kantona Luzern u općini Ebikon, objavile su u srijedu da je jedna od prvih osoba koja je primila cjepivo Pfizer/BioNTech-a umrla.

Prvi ozbiljni incident dogodio se u kantonu čiji je zdravstveni direktor Guido Graf (CVP) želio biti prvi koji je započeo cijepljenje protiv kronavirusa. Na Badnjak su započela cijepljenja oboljelih od demencije.

Kanton Luzern je tako bio mjesto prvog cijepljenja u Švicarskoj koje je pokrenuto prošli tjedan, a cjepljene su prvenstveno starije osobe. Švicarska je dobila 107.000 doza cjepiva i očekuje dodatnih 250.000 mjesečno počevši od sljedeće godine.

Dana 26. prosinca jedan od cijepljenih požalio se na bolove u trbuhu i mokraćovodu. Stalno je postajao nemiran, padao mu je krvni tlak, a puls mu se povećavao. Odgovorni liječnik pregledao je pacijenta posljednji put u nedjelju navečer, 27. prosinca. Bio je miran, ali trbuh mu je bio bolan pod pritiskom. Starački dom u ponedjeljak nije izvijestio o stanju pacijenta. U utorak ujutro liječnik je putem elektroničke pošte obaviješten o pogoršanju općeg stanja svog pacijenta. Pacijent je u međuvremenu umro, a prije cijepljenja bio je dobrog zdravstvenog stanja, izuzev demencije.

Kanton još nije objavio nikakve detaljne informacije o čovjekovoj smrti. „Svjesni smo slučaja“, rekao je glasnogovornik, prije nego što je dodao da je o smrti poslana obavijest švicarskom regulatoru za lijekove Swissmedic.

Pfizer/BioNTech-ovo cjepivo jedino je cjepivo koje je do sada odobreno u Švicarskoj. EU je također odobrila cjepivo iz navodno hitnih razloga, a prva cijepljenja započela su početkom ovog tjedna.

Ova smrt slijedi nakon smrti primatelja cjepiva u Izraelu. 75-godišnjak iz Beit Sheana umro je u ponedjeljak ujutro oko 2 sata nakon primanja Pfizer/BioNTech-ovog cjepiva. Prije nego što je pušten iz bolnice, ostao je na promatranju propisano vrijeme. Ali kad je stigao kući, izgubio je svijest i kasnije je potvrđeno da je mrtav.

Izraelske zdravstvene vlasti negirale su bilo kakvu vezu s cjepivom: „Početni pregled ne pokazuje vezu između nesretnog incidenta i cijepljenja.“

Američko tijelo za kontrolu lijekova FDA navodi niz nuspojava koje se mogu pojaviti u prvih nekoliko dana u svom informativnom listu o cjepivu Pfizer/Biontech. Fokus je na akutnim alergijskim reakcijama, koje se sada očito javljaju i s cjepivom iz Moderne, kako je izvijestio New York Times.

V-Safe, sustav izvještavanja o nuspojavama cjepiva američke agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) pokazuje stopu toksičnosti od 2,8 posto nakon pet dana cijepljenja aktivnim sastojkom iz Pfizer/Biontech cjepiva.

Podsjetimo, do 19. prosinca je među nešto više od 210.000 cijepljenih u SAD-u zabilježeno preko 3.150 „događaja koji utječu na zdravlje“, a koji su onemogućavali rad i zahtijevali liječenje.