Švicarac je navodno iskoristio rupu u novom pojednostavljenom zakonu o promjeni spola i registrirao se kao žena kako bi godinu dana ranije mogao steći pravo na mirovinu.

Počevši od 1. siječnja, desetominutni razgovor i uplata od 75 švicarskih franaka dovoljni su da osoba u Švicarskoj promijeni spol na papiru. Postupci kao što su fizikalni pregled i hormonsko testiranje su eliminirani.

Jedan građanin, čovjek iz kantona Lucerne u središnjem dijelu zemlje njemačkog govornog područja, vidio je u tome dobru priliku za profit, izvijestio je lokalni Luzerner Zeitung.

U bogatoj alpskoj državi, dob za umirovljenje za muškarce je 65 godina, u usporedbi sa 64 za žene, a mirovine su zaista visoke, variraju od 13.480 eura do gotovo 27.000 godišnje.

Muškarac je odlučio ne čekati još godinu dana na novac, jednostavno je otišao i prijavio se kao ženska osoba kod vlasti.

Promjena spola dogodila se samo na papiru, a on je kasnije potvrdio obitelji i prijateljima da je to učinjeno samo kako bi se ubrzao odlazak u mirovinu, prenose mediji.

Do sada nije bilo izvješća da vlasti u Lucernu planiraju osporiti ovu prijavu.

Međutim, navodno izolirani incident ukazao je na značajne nedostatke u pravilima o promjeni spola. Domaći mediji brzo su smislili još nekoliko scenarija, u kojima ih može iskoristiti muško stanovništvo zemlje.

Mladići bi se mogli prijaviti kao žene kako bi izbjegli vojnu službu, jer je to obvezno samo za muškarce u zemlji. Udovci bi se također mogli pretvoriti u udovice kako bi dobili veće naknade na koje žene u Švicarskoj imaju pravo.