Švicarci od Nove godine mogu legalno promijeniti spol u matičnom uredu

Ljudi u Švicarskoj moći će legalno promijeniti spol posjetom matičnom uredu od 1. siječnja, čime će se zemlja staviti na čelo europskog pokreta za rodnu samoidentifikaciju.

Švicarska se pridružuje Irskoj, Belgiji, Portugalu i Norveškoj kao jednoj od rijetkih zemalja na kontinentu koje dopuštaju osobi legalnu promjenu spola bez hormonske terapije, medicinske dijagnoze ili daljnje procjene ili birokratskih koraka.

Prema novim pravilima upisanim u švicarski građanski zakonik, svatko od 16 i više godina koji nije pod zakonskim skrbništvom moći će promijeniti svoj spol i službeno ime samoprijavom u matičnom uredu. Mlađim osobama i osobama pod zaštitom odraslih potrebna je suglasnost skrbnika.

To označava promjenu u odnosu na trenutni skup regionalno propisanih standarda u Švicarskoj, koji često zahtijevaju potvrdu medicinskog stručnjaka koja potvrđuje transrodni identitet pojedinca.

Neki kantoni – poluautonomne regije u saveznoj Švicarskoj – također zahtijevaju od osobe da se podvrgne hormonskom liječenju ili anatomskoj tranziciji kako bi se zakonski promijenio spol, dok bi se za promjenu imena mogao tražiti dokaz da je novo ime već neslužbeno u upotrebi nekoliko godina.

Švicarska, dugo poznata kao društveno konzervativna, u rujnu je glasala za legalizaciju građanskog braka i prava na posvajanje djece za istospolne parove, jedna od posljednjih zemalja zapadne Europe koja je to učinila.

S novim pravilima o promjeni spola, Švicarska se pridružuje samo dvadesetak zemalja širom svijeta s ciljem odvajanja izbora spola od medicinskih postupaka.