Švicarci odbacili plan o ubrzanom gašenju nuklearnih elektrana

3r6fvkl-640x427

Švicarski dugovječni nuklearni reaktori nastaviti će sa radom još neko vrijeme, nakon što su birači na referendumu odbacili inicijativu za ubrzanje zatvaranja nuklearki.

54,2 posto glasača i većina od 26 švicarskih kantona, glasalo je protiv inicijative koja bi natjerala državu da ugasi pet nuklearnih reaktora iduće godine.

Samo nekoliko mjeseci nakon nezgode u Fukushimi, Švicarska je odlučila postupno ugasiti svoje nuklearne elektrane, no krajnji rok za to nije određen.

Vladin plan je otpisati pet dugovječnih nuklearnih reaktora, koji danas zajedno proizvode trećinu električne enrgije u Švicarskoj.

Ukazujući na to da Švicarska posjeduje neke od najstarijih nuklearnih elektrana na svijetu, te da bi dopuštanje da reaktori rade do u nedogled, predstavljalo sigurnosni rizik, predstavnici stranke Zelenih imali su na umu obustavu rada nuklearnih elektrana nakon što im istekne njihov 45-godišnji vijek.

Stranka je prikupila potrebnih 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma, koji su sastavni dio švicarske direktne demokracije.

Da je inicijativa prošla na referendumu, ona bi značila zatvaranje reaktora u Beznau iduće godine, koji su u funkciji već čitavih 47 godina. Nuklearna elektrana u Beznau, postala je najstarija funkcionalna nuklearna elektrana na svijetu nakon zatvaranja britanskog Oldsbury reaktora 2012. godine.

Elektrana Muhlberg, koja je započela sa radom 1972. godine, također bi se ugasila sljedeće godine, dok bi se elektrana Gosgen u Solothurnu zatvorila 2024., a Leibstadt u Aargau 2029. godine.

Izvor: Breitbart