Ljudi koji budu grijali svoje domove iznad određene temperature tijekom ove zime u Švicarskoj suočavaju se s novčanom kaznom i potencijalno do tri godine zatvora ako se uvedu mjere racionalizacije energije.

Prema predloženom zakonu, švicarski zakonodavci pripremaju se postaviti zakonska ograničenja korištenja grijanja tijekom zime ako se zemlja suoči s nedostatkom energije. Prema planovima, zgrade koje se griju plinom bile bi ograničene na 19C, a grijanje vode na 60C (140F). Vladin diktat također bi prisilio saune i bazene da ostanu hladni.

Oni koji griju zgrade iznad zakonske granice suočit će se s dnevnim kaznama od 30 franaka do najviše 3000 franaka. Kazne za tvrtke koje namjerno krše propise vjerojatno će biti puno veće.

Što je najviše zabrinjavajuće, pojedinci za koje se utvrdi da su namjerno prekršili ograničenje racioniranja energije mogli bi dobiti zatvorsku kaznu do tri godine, izvijestile su švicarske dnevne novine na njemačkom jeziku Blick.

Ministar gospodarstva Guy Parmelin pokušao je umanjiti značaj drakonskih mjera, rekavši prošli tjedan: “Mi nismo policijska država”.

“Policija neće provjeravati svakoga – ali može biti selektivnih provjera”, rekao je i dodao: “Nacrti propisa prvenstveno se temelje na činjenici da se velika većina stanovništva pridržava zakona.”

Međutim, glasnogovornik Saveznog ministarstva financija, Markus Spörndli, rekao je da će vlada biti otvorena za dojave susjeda koji cinkare svoje sugrađane “ako je prekršaj prijavljen i kontroliran te se naknadno može dokazati”.

Kako Vlada točno misli dokazati takve navode ostaje pitanje, s obzirom na to da je izvana teško odrediti temperaturu unutrašnjosti zgrade.