Švicarski senatori usvojili su u utorak novu mjeru prema kojoj će se strani teroristi deportirati iz zemlje čak i ako im u matičnoj zemlji prijeti rizik od mučenja ili smrtne kazne.

Odluka je donesena uz tijesnu premoć, 22 naprama 18. Premda se odluka protivi Ženevskoj konvenciji i švicarskom Ustavu, ona će se provoditi za osobe koje su osuđene za djela terorizma te koje predstavljaju opasnost za sigurnost. Deportacija će se provoditi nakon odsluženja kazne, prenosi Tribune de Geneve.

Dosadašnji osuđenici za teroristička djela nisu mogli biti deportirani iz zemlje zahvaljujući suludoj i nepoštenoj politici „ljudskih prava“. Točnije, teroriste se moglo deportirati samo u one zemlje koje su se smatrale sigurnom za njihov daljnji život.

Prema švicarskom Ustavu, „nikoga se ne može vratiti na područje države u kojoj mu prijeti rizik od mučenja ili druge okrutne i nečovječne kazne ili postupka.

Marksističke frakcije pokušale su se suprotstaviti donošenju ove mjere.

Neke državne institucije predlagale su držanje terorista u kućnom pritvoru nakon odsluženja kazne za teroristička djela. Ministar pravosuđa predložio je da se teroristima oduzme pravo na socijalne naknade te da im se ostavi besplatnom jedino zdravstvena skrb.

U demokratskom sustavu „ljudska prava“ onih koji su drugima uskratili ili kršili osnovno ljudsko pravo – na život – imaju više prava od svojih žrtava. Kraće rečeno, demokracija je oduvijek bila u službi terorizma, a praktičnih primjera u Europi ima u izobilju.

Iako je Švicarska usvojila ovaj zakon, ostaje pitanje kako će se revno on provoditi, jer poznato je da demokratske sile oklijevaju u provođenju nekih mjera, uvijek na štetu autohtonih građana.