Islamsko središnje vijeće Švicarske (IZRS), stalo je u obranu prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM), tvrdeći kako vjera i islamski zakon opravdavaju barbarski čin, čak i na tlu Europe.

Organizacija je ovaj tjedan objavila „islamsko pravno mišljenje“ uz tvrdnju kako je takozvano „žensko obrezivanje“, koje uključuje uklanjanje dijelova ženskih genitalija, posve opravdano. Ipak, čime je točno opravdano se ne navodi.

Generalni tajnik IZRS-a Ferah Ulucay, izjavio je da dokument opravdava praksu, ali da se njime ne poziva muslimane da ju shvaćaju kao dužnost. Ulucay navodi kako o tome odlučuju roditelji. U dokumentu stoji i kako ovaj čin navodno nije štetan za djevojčicu ili ženu.

Dokument je potkrijepljen UN-ovim izvješćem u kojem se uspoređuju muško obrezivanje i FGM. Izvještaj pak navodi kako su zdravstvene posljedice obrezivanja i FGM-a bitno različite.

FGM je u Švicarskoj zabranjen 2012., a oni koji se ogriješe o ovaj zakon mogu se suočiti s kaznom i do deset godina zatvora.

Neovisno o tome jesu li običaji obrezivanja muškaraca ili sakaćenje genitalija kod žena dio vjerskih običaja i kultura, sasvim je jasno da se u modernoj „sekularnoj“ Europi na njih gleda kao na oblik zaostalosti, nepotrebnog mučenja i sakaćenja djece. Ipak, reakcije prominentnih feminističkih organizacija svaki puta izostaju, barem kada je u pitanju FGM.