Švicarska povlači zahtjev za pristupanje Europskoj Uniji

576231b8c36188d13a8b456a

Ova odluka dolazi samo tjedan dana prije britanskog referenduma o izlasku, odnosno ostajanju u EU. Dvadeset sedam članova Gornjeg doma, Vijeća saveznih država, izglasalo je poništenje pristupnog zahtjeva, dok je trinaest članova bilo protiv i dva suzdržana.

Švicarska vlada će sada poslati formalni zahtjev Europskoj Uniji za razmatranje povlačenja pristupnice“, kazao je ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter.

Zahtjev za izlazak inicijalno je podnio zastupnik Švicarske Narodne Stranke, Lukas Reimann. Zahtjev je već dobio veliku podršku u Donjem domu parlamenta prilikom izglasavanja u ožujku, gdje je 126 zastupnika bilo za, a 46 protiv.

Prema riječima Thomasa Mindera, predstavnika savezne države Schaffhausen i aktivnog zagovornika ove ideje, namjera je bila „zaključiti ovu temu čim prije i bezbolnije“, jer kako kaže, „samo nekolicina luđaka“ bi u ovom trenutku mogla htjeti pristupiti EU.

Njegov kolega Hannes Germann naglasio je simboličnu važnost ovog izglasavanja, usporedivši ga sa islandskom odlukom o odustajanju od članstva u EU iz 2015. godine. „Island je imao hrabrosti povući zahtjev za pristup članstvu, i ništa loše se nije dogodilo“, rekao je.

Švicarski dugogodišnji zahtjev za članstvom nije imao značajnijeg utjecaja na politiku države u ovih dvadesetak godina, od kako su 1992. godine prekinuti pregovori o pristupu Eurozoni nakon loših rezultata na referendumu, kada je većina Švicaraca odbila ideju o čvršćim vezama sa EU.

Izvor: Russia Today