Kao rezultat tekuće energetske krize u cijeloj Europi, Švicarska razmatra zabranu korištenja električnih automobila u nenužne svrhe.

Zemlja navodno razmatra djelomičnu zabranu korištenja električnih vozila kao dio niza mjera usmjerenih na uštedu električne energije.

Poput čitavog niza drugih europskih nacija, energetska situacija u Švicarskoj je značajno naglašena kao rezultat velikog povlačenja Rusije s europskog energetskog tržišta, pri čemu se čini da je zemlja posebno zabrinuta za svoju opskrbu električnom energijom.

Kao rezultat toga, prema izvješću švicarskih novina 20 Minuten, vlada te zemlje izradila je niz hitnih mjera čiji je cilj smanjenje opterećenja na elektroenergetsku mrežu za korištenje u hitnim slučajevima.

Iako su planirane mjere poput ograničenja ukupne brzine automobila, smanjenja radnog vremena trgovina, kao i dopuštene količine grijanja u noćnim klubovima, u vladinu shemu uštede energije uključena je i zabrana korištenja električnih automobila za nebitne svrhe.

“Privatna upotreba električnih automobila dopuštena je samo za apsolutno nužna putovanja (npr. profesionalna praksa, kupovina, posjet liječniku, prisustvovanje vjerskim događajima, posjećivanje sudskih sastanaka)”, vladino je izvješće o ograničenju navedeno kao očitanje.

Čini se da se švicarska vlada nada da će joj takve mjere omogućiti da izbjegne “rasterećenje” – isključivanje određenih potrošača iz njihove opskrbe električnom energijom – ako električna energija postane reducirana.