Švicarska je zemlja sa oko 8.3 milijuna stanovnika i 2 milijuna komada vatrenog oružja u vlasništvu građana. Ipak, jedna je od zemalja s gotovo nultom stopom ubojstava vatrenim oružjem u svijetu.

Na Švicarsku se često ukazuje kada se želi pokazati kako veliki broj pravila oko posjedovanja oružja zapravo nije nužan. Dapače, organizacija National Riffle Association (NRA) dokazala je da ova zemlja ima najnižu stopu ubojstava u svijetu.

U ove podatke teško je povjerovati kada vam netko kaže da je 2016. u Švicarskoj ubijeno 47 osoba te da se zemlja također suočila s masovnom pucnjavom 2001., kada je naoružani muškarac uletio u parlament u gradu Zug, ubivši 14 osoba, a potom sebe.

Najveći broj usmrćivanja oružjem u zemlji otpada na – samoubojstva.

Međutim, Švicarce to nije spriječilo u očuvanju „kulture“ naoružanih građana, ali sa specifičnim pristupom i pravilima.

Natjecanja za djecu

Svake godine, u zemlji se održavaju natjecanja u streljaštvu za djecu između 13 i 17 godina. Tradicionalni godišnji festival Kanbenshciessen održava se u Zürichu još od 1600-ih godina.

Izvor: Wikimedia

Natjecanje je namijenjeno samo dječacima, ali je od 1991. dopušteno sudjelovanje i djevojčicama. Svakog rujna tako se veliki broj djece međusobno natječe u tome tko je precizniji.

Očuvanje neutralnosti

Švicarska se službeno svrstava u „naoružanu neutralnu“ zemlju. U sukobima nije sudjelovala od 1815., iako dio švicarskih vojnika sudjeluje u „mirovnim“ misijama diljem svijeta.

Brojni Švicarci smatraju kako je posjedovanje oružja njihova patriotska dužnost koja je i omogućila da zemlja ne bude napadnuta više od 200 godina.

Obvezno služenje vojske

Za razliku od mnogi europskih i svjetskih zemalja, Švicarci imaju obvezno služenje vojnog roka. Svi ročnici u starosnoj dobi između 18 i 34 godine, a koji su spremni za služenje, moraju proći obuku korištenja pištolja i puške.

Izvor: The Independent

Nakon završetka obuke, muškarcima je dopušteno otkupiti i čuvati oružje na kojem su vršili obuku. Za isto moraju dobiti dozvolu.

Zaštićene granice

Mnoge će vjerojatno šokirati činjenica da je Švicarska za vrijeme Hladnog rata bila tvrđava s miniranim bedemima. Naime, diljem granica, na strateškim mjestima poput tunela, mostova, cesta i pruga, bio je postavljen eksploziv za slučaj kopnenog napada.

Izvor: io9

U blizini granice s Njemačkom, svaka željeznička pruga i cestovni tunel pripremljeni su za eksplozivno rušenje. Obližnje planine učinjene su toliko poroznima da se čitave divizije mogu smjestiti u njih,“ tvrdi John McPhee u svojoj knjizi La Place de la Concorde Suisse.

Eksplozivne naprave uklonjene su 2015. Ipak, ostaje nepoznato da li je to učinjeno na svim lokacijama.

Veliki broj naoružanih građana

Godine 2007., objavljeno je kako Švicarska ima treći po veličini omjer broja naoružanih civila na 100 stanovnika (46). Više imaju jedino SAD (89) i Jemen (55).

Izvor: The Atlantic

No, čini se kako je ova brojka posljednjih godina opala, pa danas na četiri stanovnika ima po jedan pištolj.

Striktne procedure izdavanja dozvola

Vlasti su odlučile prenijeti na lokalnu razinu odluke o davanju dozvola za posjedovanje oružja. Svaka osoba koja posjeduje oružje zapisana je u lokalnom registru, iako posjedovanje nekih vrsta lovačkog oružja ne zahtijeva nikakve dozvole.

Kantonalna policija nerijetko kontaktira lokalnog psihijatra prije izdavanja dozvole, ili vrši razgovore s drugim kantonima u kojima je živio potencijalni kupac oružja, prije nego li mu izdaju dozvolu.

Oni koji su osuđivani zbog nasilja, konzumacije alkohola i povezani s drogom, nemaju dopuštenje za kupnju oružja. Pored toga, svatko tko iskazuje nasilne i opasne stavove, ne može dobiti dozvolu za posjedovanje oružja.

Vlasnici također moraju pokazati kako znaju rukovati oružjem te moraju proći testiranja prije nego što dobiju dozvolu.

Posjedovanje i nošenje oružja

Većini Švicaraca nije dopušteno nošenje oružja u javnosti. Za to je vrlo teško dobiti dozvolu, osim ako je osoba u nekoj zaštitarskoj tvrtki ili policiji.

Mi oružje držimo kod kuće, u mirnodopske svrhe,rekao je Martin Killias, profesor kriminologije na Sveučilištu u Zürichu. „Nema smisla nositi oružje van kuće u Švicarskoj jer je ilegalno nositi oružje na ulici.

Jedino lovci i sportaši smiju prevoziti svoje oružje iz doma na neko drugo mjestu, ali bez zaustavljanja. Također, oružje ne smije biti napunjeno, kako bi se spriječilo slučajno opaljivanje.

Autor: Ivica Mandekić