Svjetska vlada može značiti kraj ljudske vrste, moramo zadržati civilizacijsku različitost, upozorava Musk

Foto: Saul Martinez

Svaki pokušaj stvaranja jedinstvene svjetske vlade razlog je za zabrinutost, jer bi mogao lišiti čovječanstvo raznolikosti i ubrzati kraj civilizacije, rekao je milijarder Elon Musk na susretu svjetskih vlada u Dubaiju.

Izvršni direktor SpaceX-a virtualno se pojavio na susretu svjetskih vlada u Dubaiju u srijedu. Događaj je usmjeren na poticanje suradnje među nacijama, ali Musk je upozorio da se ne ide predaleko.

“Želimo izbjeći stvaranje civilizacijskog rizika tako što imamo – a to se može činiti čudnim – previše suradnje između vlada”, rekao je Musk.

“Povijesno gledano, različite civilizacije bile su odvojene udaljenošću, pa kad bi jedna krenula propadati, druge su se mogle uzdići”, zaključio je Musk.

“Kada je stari Rim pao, islam se uzdigao i uspio sačuvati veliki dio rimskog znanja i nadograđivati ga, rekao je Musk. Ali u globaliziranom svijetu to možda više nije održiv scenarij.”

“Želimo imati određenu količinu civilizacijske raznolikosti, takvu da ako nešto pođe po zlu s jednom civilizacijom, da se cijela stvar ne uruši i da čovječanstvo nastavi ići naprijed.”

Imperativ opstanka čovječanstva može biti od univerzalne važnosti, smatra Musk, s obzirom na to da, koliko znamo, možda nigdje ne postoji druga vrsta koja ima razvijenu svijest.