Svjetska zdravstvena organizacija proglasila afričkog rasističkog diktatora „ambasadorom dobre volje“

Foto: AFP/Getty Images

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je predsjednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, službenim „ambasadorom dobre volje“ i to samo mjesec dana nakon što je izjavio kako ubojice bijelih farmera u njegovoj zemlji neće biti procesuirane.

UN-ova agencija nominirala je 93-godišnjeg rasističkog tiranina, koji je Zimbabve odveo u teški bankrot i na rub gladi, zbog navodne pomoći u borbi protiv nezaraznih bolesti.

Šef WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, porijeklom iz Etiopije, izjavio je na konferenciji u Urugvaju da je „počašćen prisutnošću predsjednika Mugabea, iz Zimbabvea, zemlje koja postavlja univerzalnu brigu o zdravlju i promociju zdravlja u središte svoje politike, kako bi pružio zdravlje svima.

Ipak, čak su se i uobičajeno hiper-tolerantne organizacije, po pitanju genocida nad bijelcima, usprotivile ovakvoj bizarnosti. Šef organizacije Human Rights Watch (HRW), Kenneth Rorth, kritizirao je ovo imenovanje izjavivši: „Mugabeova korupcija i njegovo krajnje nesposobno vodstvo gospodarstva uništilo je zdravstvenu skrb“ u Zimbabveu.

Zapravo, znate, sam Mugabe putuje van zbog svoje vlastite zdravstvene skrbi. Samo ove godine je već tri puta bio u Singapuru.

Bizarno imenovanje, koje u praksi zapravo nema neko osobito značenje, došlo je nakon što je rasistički tiranin prije mjesec dana izjavio kako ubojice bijelih farmera tijekom masovne konfiskacije poljoprivrednih imanja početkom 2000-ih, nikada neće biti procesuirane.

Da, imamo one koji su ubijeni kada su se opirali. Nikada nećemo procesuirati one koji su ih ubili. Pitam, zašto bismo ih uhitili?izjavio je Mugabe.

Ironično, upravo progonom bijelih farmera došlo je do naglog pada proizvodnje hrane, hiperinflacije kakva nije zabilježena u povijesti te potpunog gospodarskog kolapsa zemlje. Tijekom 2015. jedan američki dolar vrijedio je 35 kvadrilijuna zimbabveanskih dolara.

Mugabe je na poziciju došao tijekom izbora održanih 1980. Izbori su uslijedili nakon duge kampanje terora, pri čemu su se pobunjenici financirani od tadašnjih komunističkih režima Sovjetskog Saveza i Kine, suprotstavili vladi bivše Rodezije, a potom i Zimbabve-Rodezije.

Inače, Zimbabve je nekad slovio kao „žitnica Afrike“.