U svom prvom osvrtu na zdravstvene rizike mikroplastike u pitkoj vodi, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da mikroplastika „čini se ne predstavlja zdravstveni rizik na trenutnim razinama“, ali ključni nalaz došao je s velikim upozorenjem jer su dostupne informacije ograničene i potrebno je više istraživanja o mikroplastici i o tome kako ona utječe na ljudsko zdravlje.

„Hitno moramo znati više o utjecaju mikroplastike na zdravlje jer ona je posvuda – uključujući i našu pitku vodu“, rekla je dr. Maria Neira, ravnateljica Odjela za javno zdravstvo, okoliš i društvene determinante zdravlja pri WHO-u.

WHO je rekao da ne preporučuje rutinsko nadziranje mikroplastike u pitkoj vodi i rekao da zabrinutost zbog mikroplastike ne bi trebala odvratiti proizvođače i dobavljače od uklanjanja mikrobnih patogena, poput onih koji uzrokuju smrtonosne bolesti s proljevom.

U svojoj analizi, WHO je promatrao tri potencijalne opasnosti povezane s mikroplastikom: fizičke čestice, kemikalije i mikroorganizmi koji se mogu povezati s mikroplastikom.

Na temelju ograničenih dostupnih dokaza, kemikalije i mikrobni patogeni bili su mala briga za zdravlje ljudi, navodi se u izvješću. Mikroplastika veća od 150 mikrometra vjerojatno se neće apsorbirati u ljudskom tijelu, a očekuje se da će unos manjih čestica biti ograničen. Apsorpcija vrlo malih mikroplastičnih čestica, uključujući one na nano-razini, može biti i veća.

Ističe se da nije bilo dovoljno informacija za zaključivanje o toksičnosti nanočestica, ali nijedna pouzdana informacija nije sugerirala da to zabrinjava.

„Do danas nema dostupnih podataka koji bi pokazali da mikroplastika predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje, no to ne mora nužno značiti i da je bezopasna“, rekla je Alice Horton, znanstvenica antropogenih kontaminanata iz Nacionalnog centra za oceanografiju.

„Stoga je od ključne važnosti razumjeti kako i gdje je izloženost mikroplastikama najvjerojatnija, te razumjeti moguće rizike za zdravlje kao rezultat ove izloženosti“, rekla je Horton, koji nije sudjelovala u istraživanju.

Dr. Andrew Mayes, viši predavač iz kemije na Sveučilištu u Istočnoj Angliji u Velikoj Britaniji, rekao je kako će izvještaj WHO-a vjerojatno donijeti olakšanje ljudima koji su zabrinuti zbog rizne mikroplastike u našoj opskrbi vodom.

WHO nije razmatrao druge načine unosa mikroplastike u ljudski organizam, preko hrane i zraka, ali navodi kako će idući izvještaji biti vezani na tu temu.

Jedno od istraživanja sugerira da u orgnaizam unosimo u prosjeku 5 grama plastike svaki tjedan, što je ekvivalent jednoj kreditnoj kartici.