Yaakov Hagoel | Izvor; Jerusalem Post

Svjetska cionistička organizacija (WZO) predstavila je izraelskom ministru imigracije i apsorpcije Pnini Tamano-Shata plan povratka francuskih Židova u Izrael, prenosi Jerusalem Post.

Zamjenik izvršnog direktora WZO-a Yaakov Hagoel rekao je da vjeruje da će francuski Židovi vjerojatno napustiti Francusku i preseliti se u druga mjesta širom svijeta, te da bi se Izrael trebao maksimalno potruditi da ih dovede u zemlju. Dodao je da je francuska židovska zajednica jako naklonjena cionizmu i da nastoji Izraelu donijeti financijsku korist na razne načine.

Situacija u Francuskoj svakodnevno se pogoršava“, rekao je Hagoel. „Ekonomska situacija se pogoršava, antisemitizam raste, a Francuska se predaje ekstremnom islamskom džihadu.“


Zbog prethodnog komentara, na trenutak ćemo skrenuti samo pažnju na izjavu Barbare Spectre:


U planu je rečeno da postoji prilika da se brzo i efikasno dovede oko 50.000 članova židovske zajednice, kao i još pola milijuna u narednih nekoliko godina, navodeći ekonomsku korist koju mogu donijeti Izraelu, kao i citirajući cionističke i židovske tradicije kao razloge da ih se pokuša dovesti u Izrael.

Hagoel je predložio uklanjanje različitih birokratskih procesa koji mogu komplicirati proces preseljenja kako bi se maksimizirala sposobnost zemlje da te ljude dovede u Izrael.

Prema njegovoj izjavi, ti su koraci potrebni kako bi se povećale brojke preseljenja iz Francuske, koje su u opadanju od 2015. zbog različitih poteškoća koje se planom želi otkloniti.

Sva se vladina ministarstva moraju mobilizirati za to pitanje i dovesti Židove iz Francuske u Izrael“, rekao je Hagoel, dodavši „to je danas naš cionizam.“

Osim toga, rekao je, potrebno je „imati popis tvrtki koje su voljne zaposliti doseljenike u zamjenu za porezne olakšice ili vladino subvencioniranje, stavljajući sustav na prvo mjesto u Francuskoj kako bi se novim doseljenicima omogućila prilagodba na njihovi novi život što je brže moguće.