Kriza troškova života, nadolazeća recesija i sve veći dug najveće su kratkoročne prijetnje s kojima se globalno gospodarstvo suočava, upozorava Svjetski ekonomski forum (WEF) u godišnjem izvješću o globalnim rizicima.

Svijet teško da će vidjeti ikakvo olakšanje u sljedeće dvije godine dok se zemlje bore s “energetskom, inflacijskom, prehrambenom i sigurnosnom krizom”, navodi se u godišnjem istraživanju provedenom na 1200 stručnjaka iz vlade, gospodarstva i civilnog društva, objavljenom uoči summita u Davosu.

Dvije trećine ispitanika sugeriralo je da će višestruki šokovi koji proizlaze iz nedavne pandemije Covida-19 i tekućeg sukoba u Ukrajini uzrokovati nevolje globalnom gospodarstvu u bliskoj budućnosti, dok petina stručnjaka predviđa “katastrofalne ishode” u roku od deset godina.

Autori izvješća pozivaju na globalnu suradnju i tvrde da ako vlasti ne uspiju upravljati trenutnom krizom, “riskiraju stvaranje društvenih nevolja na razini bez presedana, budući da ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i gospodarski razvoj nestaju, što dodatno narušava društvenu koheziju”.

Direktor WEF-a Saadia Zahidi, koji vjeruje da svijet možda ulazi u “začarani krug”, upozorava da bi “u ovoj već toksičnoj mješavini poznatih i rastućih globalnih rizika, novi šok događaj, od novog vojnog sukoba do nove pandemije, mogao biti koban.”