Svjetski ekonomski forum (WEF) nedavno je objavio autorski članak autorice Winnie Yeh “Tri pristupa cirkularne ekonomije za smanjenje potražnje za kritičnim metalima”, u kojem autorica poziva na racionalnije korištenje privatnih resursa, među kojima su i automobili.

Jedan od tih načina je iznajmljivanje automobila u privatnom vlasništvu onima koji ih ne posjeduju, kako bi se smanjila globalna potražnja za plemenitim metalima i fosilnim gorivima.

“Prosječan automobil ili kombi u Engleskoj vozi se samo 4% vremena”, stoji u članku. Umjesto da vozila stoje besposlena, prodajte svoj automobil i pješačite ili dijelite jer “Platforme za dijeljenje automobila kao što su Getaround i BlueSG već su iskoristile tu priliku da ponude vozila u kojima plaćate po satu korištenja.”

“Proces dizajna koji se fokusira na ispunjavanje temeljne potrebe umjesto na dizajn za kupnju proizvoda temeljan je za ovu tranziciju”, navodi se u članku. “Ovo je način razmišljanja potreban za redizajniranje gradova kako bi se smanjila privatna vozila i druga uporaba.”