Nordijski pokret otpora (NMR) trenutno slovi kao najaktivnija opozicija samoubilačkoj politici etno-mazohističkih švedskih vlasti. Shodno činjenici da njihova brojnost i broj aktivnosti ubrzano raste, reagirao je poznati lobi naroda s „posebnim statusom“ tražeći od švedskih vlasti zabranu djelovanja.

Prema tvrdnjama švedskog marksističkog portala EXPO, organizacija NMR je 2018. godine bila najaktivnija organizirana skupina opozicije u Švedskoj. Točnije, NMR je odgovoran za 90 posto takvih aktivnosti.

Portal navodi kako se razina aktivizma „white power“ scene značajno povećala proteklih godina. Pritom se u dotičnu „opoziciju“ svrstavaju različite skupine, među kojima je i politička stranka Alternativ för Sverige (AfS). Većina navedenih organizacija, a posebice AfS, nemaju nikakve veze s „White Power“ pokretom.

Razine ukupnog broja aktivnosti opozicijskih skupina tijekom proteklih 10 godina. | Izvor: EXPO

NMR je po broju aktivnosti prošle godine premašio čitavu „konkurenciju“ sa 3558 različitih oblika aktivizma, bilo da je riječ o dijeljenjima letaka, plakatiranju, organizaciji različitih skupova ili prosvjeda.

Nakon NMR-a slijedi Nordisk ungdom (Nordijska mladež) sa 160 aktivnosti te AfS sa 126 aktivnosti.

Statistika aktivizma po različitim skupinama kao pokazatelj razmjera aktivnosti NMR-a. | Izvor: EXPO

S obzirom da je NMR ideološki nordijska nacionalsocijalistička organizacija koja zagovara stvaranje zajedničke nordijske države svih skandinavskih zemalja te vraćanje prirodnog poretka i vrijednosti, bilo je za očekivati da se takvo nešto neće svidjeti narodu s „posebnim statusom“.

Naime, iako možete gotovo svakodnevno čuti ili vidjeti koliko rasizma, mržnje, ksenofobije i aktivnog etničkog čišćenja ima na području Palestine, Svjetski židovski kongres (WJC) okomio se upravo na – NMR.

Predstavnik WJC-a Robert Singer u pismu švedskom premijeru Stefanu Lövfenu, opisao je kako je NMR izvodi „zastrašujuće marševe uniformiranih članova Pokreta otpora koji se odvijaju na Yom Hashvu.“ Naime, Yom Hashva je dan obilježavanja holokausta koji se odvija, čudna li čuda, na 1. svibnja, kada NMR redovito održava svoje prosvjede kao i brojne druge organizacije.

No, WJC smatra kako švedske vlasti moraju zaustaviti ove „marševe“ NMR-a iako niti jednom od takvih događanja aktivisti NMR-a nisu napali nikakve pripadnike „odabranog naroda.“

Ovo pismo je WJC potkrijepio posebnim videom u kojem je iznio sedam iskrivljenih te posve lažnih informacija na osnovu kojih traži zabranu djelovanje NMR-a. Interesantno je da je video pogledalo tek nešto više od 2000 ljudi, od čega ih je čak 5 kliknulo „like“, a 274 „dislike“.

Primjer jedne od navedenih laži je ona pod točkom 7. Naime navodni „napad“ na „pro-izraelske aktiviste“ odnosi se na prošlogodišnje političko okupljanje u Almedalenu, pri čemu je jedna Židovka pokušala aktivistima NMR-a oteti transparent, dok su ju aktivisti odgurnuli i odbili napad.

NMR u Stockholmu izveo nesvakidašnju akciju protiv uništenja nordijskih naroda (VIDEO)

NMR inače djeluje legalno kao pokret i kao politička organizacija u Švedskoj. Međutim, zbog kontinuiranog odupiranja etno-mazohizmu kroz posve legalne i nenasilne aktivnosti, mete su konstantne represije te su jedina politička stranka kojoj primjerice nije dopušteno imati – bankovni račun. O besmislenom trošenju policijskih resursa na kontinuirana maltretiranja prilikom recimo dijeljenja letaka, ne treba niti trošiti riječi.

NMR pokrenuo program rehabilitacije za ljude koji mrze svoje porijeklo