Svjetsko atletsko vijeće zabranilo je transrodnim sportašima koji se identificiraju kao žene da se natječu protiv bioloških žena na njihovim međunarodnim natjecanjima.

Lord Coe, čelnik Svjetske atletike, rekao je da će zabraniti transrodne natjecateljice koje su prošle kroz muški pubertet da se natječu na ženskim međunarodnim natjecanjima počevši od 31. ožujka.

Prema prijašnjim pravilima, Svjetska atletika zahtijevala je od transrodnih sportašica da smanje svoju količinu testosterona u krvi na najviše 5 nmol/L i da ostanu ispod tog praga kontinuirano u razdoblju od 12 mjeseci prije natjecanja.

Lord Coe je dodao da je odluka ‘vođena sveobuhvatnim načelom zaštite ženske kategorije.’

Coe je također najavio formiranje radne skupine koja će nastaviti proučavati inkluziju transrodnih osoba u sportu. Međutim, čelnik Svjetskog atletskog vijeća također je naglasio: “Ne kažemo zauvijek ne.”

“Odluke su uvijek teške kada uključuju sukobljene potrebe i prava između različitih skupina, ali mi i dalje zauzimamo stajalište da moramo održati pravednost prema sportašicama iznad svih ostalih razmatranja,” rekao je Lord Coe.

“U tome ćemo se voditi znanošću o fizičkim performansama i muškoj prednosti koja će se neizbježno razvijati u nadolazećim godinama. Kako bude dostupno više dokaza, preispitat ćemo svoje stajalište, ali vjerujemo da je integritet ženske kategorije u atletici najvažniji.”

Svjetsko atletsko vijeće također je postavilo nova pravila koja će utjecati na sportaše s razlikama u spolnom razvoju (DSD), kao što je južnoafrička trkačica Caster Semenya.

“Semenya se pokušava natjecati na dužim natjecanjima. Završila je 13. u svojoj kvalifikacijskoj utrci na 5000 metara na svjetskom prvenstvu prošle godine,” izvijestio je AP.

Da bi se natjecala na Olimpijskim igrama sljedeće godine, morala bi se šest mjeseci podvrgnuti liječenju za suzbijanje hormona, nešto za što je rekla da više nikada neće učiniti, nakon što se podvrgla liječenju prije deset godina prema prethodnim pravilima.

Radna skupina će iduću godinu posvetiti daljnjem razmatranju “pitanja uključivanja transrodnih osoba”.