Tajanstveno povećanje radioaktivnosti očitava se diljem Europe – nitko ne zna zašto

Očitanja Joda 131, radioaktivnog materijala ljudskog porijekla, pojavljuju se diljem Europe. Najprije je primjećen u Norveškoj početkom godine, no postepeno se očitanja pojavljuju i u ostatku Europe.

Unatoč tome što je materijal prvotno otkriven u siječnju, vlasti nisu objavile to saznanje do prošlog tjedna. Vjerojatan razlog tome jest činjenica da još nije otkriveno odakle potječe niti kako se širi.

Jod 131 se najčešće nalazi u prisustvu drugih radioaktivnih materijala, no ne i u ovom slučaju, što znači da je izoliran i zasigurno ljudskog porijekla. S obzirom da mu je vijek poluraspada vrlo kratak, a očitane su značajne količine, velika je vjerojatnost da je u okoliš prispjeo nedavno.

Nije jasno odakle potječe, u potragu su uključeni i američki posebni zrakoplovi za njegovu izolaciju, ali bez velikog uspjeha.

Jod 131 je najčešće vezan za proizvodnju nuklearnog oružja, te je u prošlosti očitan na svim područjima nakon detonacija atomskih bombi, a također i nakon nuklearnih nesreća u Černobilu i Fukushimi.

No, on se također koristi i za liječenje raka i drugih bolesti. Pojavila se sumnja da radiokativni materijal zapravo potječe iz farmaceutskih tvrtki koje nisu vlastima prijavile njegov nestanak ili eventualno zagađenje.

Za sada je nemoguće utvrditi odakle zagađenje potječe. Promjenjivi vjetrovi bitno otežavaju njegovo izoliranje, a jedino što je sigurno jest da mu je izvor negdje na istoku Europe.

Izvor: Independent