Talibani najavili zabranu proizvodnje opijuma

Nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistan, glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid obećao je suzbiti proizvodnju narkotika, rekavši da nitko ne može biti uključen u trgovinu heroinom.

Čelnici islamističke skupine, koja je preuzela kontrolu nad zemljom nakon što su se snage SAD-a i NATO-a povukle, rekle su poljoprivrednicima u južnoj provinciji Kandahar da prestanu uzgajati opijumski mak, navodi The Wall Street Journal, pozivajući se na lokalno stanovništvo. Poljoprivrednici su nezadovoljni, ali nemaju izbora nego postupiti kako im je rečeno ako talibani počnu provoditi zabranu.

Zabrana usjeva koji je tradicionalno bio ključni dio lokalnog gospodarstva rezultirala je skokom cijena sirovog opijuma u cijeloj zemlji. Lokalni poljoprivrednici u regijama za uzgoj maka poput provincija Kandahar, Uruzgan i Helman rekli su da su se cijene sirovog opijuma utrostručile, sa oko 70 dolara na oko 200 dolara po kilogramu. Sezona sadnje maka počinje za otprilike mjesec dana.

Afganistan je vodeći svjetski proizvođač opijuma, s udjelom na globalnom tržištu od preko 80 posto. Prema podacima Ujedinjenih Naroda, 2017. godine je godišnja proizvodnja opijuma procijenjena na 1,4 milijarde dolara ili 7,4 posto bruto domaćeg proizvoda Afganistana.

Uvjeravamo naše sunarodnjake i međunarodnu zajednicu da nećemo proizvoditi narkotike. Od sada se nitko neće smjeti baviti trgovinom opijumom i heroinom, nitko ne može biti umiješan u krijumčarenje droge“, rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Prije američke invazije 2001. godine, kada su na vlasti bili talibani, oni su zabranili proizvodnju opijuma. U to je vrijeme taj potez smanjio proizvodnju za 90 posto, međutim to je kasnije rezultiralo time da nakon američke invazije lokalni mještani koji si živjeli od proizvodnje opijuma nisu htjeli potpomagati talibane. Talibani su na kraju prestali izricati kazne za uzgoj droge, suzbijajući samo upotrebu droga.