Gigant društvenih medija Twitter dobio je neočekivanu potporu od Talibana, a grupa ga je pohvalila zbog podupiranja načela “slobode govora” i održavanja “vjerodostojnosti”.

Nevjerojatnu potporu izrazio je u ponedjeljak visoki talibanski vođa Anas Haqqani. Haqqani je pohvalio mrežu, rekavši da ima “dvije važne prednosti” u odnosu na druge platforme društvenih medija, uključujući nedavno pokrenutog rivala, Threads u vlasništvu Mete.

Konkretno, Twitter održava načelo “slobode govora” kao i svoju “javnu prirodu i vjerodostojnost”, ustvrdio je Haqqani. Također je napao Metu, osuđujući navodno “netolerantnu politiku” te tvrtke i tvrdeći da se Twitter ne može u potpunosti zamijeniti “drugim platformama”.

Talibani sve više koriste društvene medije, i prije, ali posebno nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu 2021. godine, a Twitter im je očito postao medij javne komunikacije. Potvrda islamističke skupine dolazi nekoliko dana nakon što je Meta Marka Zuckerberga pokrenula Threads, potpuno novu uslugu mikroblogiranja koja je već privukla preko 100 milijuna korisnika.