Talibani su objavili da su se SAD složile pružiti humanitarnu pomoć Afganistanu, inzistirajući na tome da to ne bi trebalo biti uvjetovano razgovorima u Kataru. Washington je sastanak nazvao iskrenim i profesionalnim.

U priopćenju objavljenom nakon dvodnevnih razgovora s američkim dužnosnicima u Dohi u Kataru, talibani su rekli da su SAD obećale dati humanitarnu pomoć Afganistancima i pružiti mogućnosti drugim humanitarnim organizacijama za isporuku pomoći. Talibani su naglasili da bilo kakva pomoć ne bi trebala biti povezana s političkim pitanjima.

Američko izaslanstvo i predstavnici talibana razgovarali su o svim relevantnim pitanjima tijekom sastanka koji je održan tijekom vikenda. Ranije je ministar vanjskih poslova kojega su imenovali talibani, Amir Khan Muttaqi, rekao medijima da su se dvije strane složile da će se i dalje pridržavati uvjeta sporazuma iz Dohe iz 2020., o čemu je pregovarala administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. SAD su se obvezale povući sve trupe NATO-a iz Afganistana prema sporazumu, dok su talibani obećali da neće dopustiti teroristima da koriste teritorije pod njihovom kontrolom.

Talibani su prve razgovore sa SAD-om od povlačenja trupa u kolovozu opisali kao iskrene, napominjući da su se strane složile sastati u budućnosti ako se ukaže takva potreba.