Talibanski sudac Gul Rahim dao je zastrašujući uvid u život pod islamističkom skupinom i sudbinu koja čeka Afganistance ako zemlja ponovno padne pod njihov nadzor.

Gul Rahim (38) govorio je o odsijecanju ruku i nogu lopovima, izdavanju dozvola ženama da napuštaju domove i kamenovanju homoseksualaca kao oblik pogubljenja u njegovom okrugu koji kontroliraju talibani u središnjem Afganistanu.

Dodao je da im je cilj uvesti kazne šerijatskog zakona u cijeloj zemlji ako Talibani mogu ponovno preuzeti kontrolu, rekavši: „To nam je bio cilj i uvijek će biti.

Talibani tvrde da su već preuzeli kontrolu nad 80 posto Afganistana otkako je NATO povukao svoje snage iz zemlje, ostavljajući lokalne trupe da se obračunavaju s islamistima. Prijetnja šerijatskog zakona za mnoge je već vrlo stvarna.

Rahim je svoju viziju pravde otkrio u intervjuu za njemački list Bild, razgovarajući s novinarom iz blizine središnje afganistanske pokrajine u kojoj boravi već nekoliko godina.

Govoreći o nedavnom slučaju u kojem je presudio, rekao je da je pronađeno da je muškarac ukrao prsten iz kuće – pa je naredio da mu se odsječe ruka.

Pitao sam vlasnika prstena hoće li zatražiti da se kradljivcu odsječe i noga jer je ne samo ukrao prsten već i provalio, što znači da je počinio dva zločina“, dodao je.

Ali vlasnik kuće složio se da će se odsjeći samo ruka.

U drugoj nedavnoj presudi naredio je da se banda uhvaćena u otmici i krijumčarenju ljudi objesi.

Ovisno o zločinu, možemo početi s vrhovima prstiju ili prstima. Za gore prijestupe režemo zglob, lakat ili nadlakticu. Smrt kamenovanjem ili vješanjem jedina je opcija za najveće zločine.

Upitan kakve kazne talibani daju homoseksualcima, odgovorio je da postoje samo dvije mogućnosti.

Ili kamenovanje ili mora stajati iza zida koji pada na njega. Zid mora biti visok dva i pol do tri metra“, rekao je.

Dok talibani brzo zauzimaju teritorij usred američkog odlaska iz zemlje, mnoge žene pokušavaju otići – bojeći se života pod islamističkom skupinom.

Rahim nije učinio malo da ublaži taj strah kada je inzistirao na tome da će žene moći napustiti kuću pod talibanskom vlašću, ali će prvo morati dobiti dozvolu.

Ženama će također biti dozvoljeno da idu u školu, rekao je, iako samo ako im je učiteljica ženskog spola i ako nose obvezni hidžab.

Talibani se hvale da kontroliraju oko 80 posto površine Afganistana nakon munjevite ofenzive na ruralna područja, iako promatrači kažu da je stvarna brojka negdje oko 30 posto.