Vođa talibana i premijer njihove vlade održao je svoje prvo televizijsko obraćanje otkako je skupina sredinom kolovoza preuzela vlast u Afganistanu. Obećao je da se neće miješati u druge zemlje i zatražio međunarodnu pomoć.

Uvjeravamo sve zemlje da se nećemo miješati u njihove unutarnje stvari i želimo imati dobre ekonomske odnose s njima“, obećao je Mullah Mohammad Hassan Akhund, suosnivač Talibana i sada premijer njihove vlade.

Tijekom svog 30-minutnog govora, Hassan je inzistirao da talibani „pokušavaju što je više moguće riješiti probleme ljudi“, za što je okrivio prethodnu vladu zemlje, nazivajući je najslabijom na svijetu.

Afganistan se suočava s izgledom humanitarne katastrofe, a polovica od 38 milijuna ljudi na rubu je gladi, prema procjenama UN-a. Inflacija je izmakla kontroli, a cijene hrane su skočile jer je ionako slabo gospodarstvo zemlje dodatno osakaćeno sankcijama i povlačenjem strane pomoći nakon što su talibani preuzeli vlast nakon povlačenja američkih vojnika iz zemlje. Ova inozemna pomoć ranije je činila do 75% afganistanskog proračuna pod prethodnom upravom.

Tražimo od svih međunarodnih dobrotvornih organizacija da ne uskraćuju svoju pomoć i da pomognu našoj iscrpljenoj naciji“, rekao je čelnik talibana.

Također je ponovio poziv Washingtonu da otključa 10 milijardi dolara u afganistanskim fondovima koje je zamrznuo kao odgovor na promjenu režima u zemlji.

Hassanovo obraćanje dolazi uoči razgovora sljedećih tjedana između talibana i SAD-a u glavnom gradu Katara Dohi. Skupina je ranije rekla da planira nastojati da Bidenova administracija prizna njihovu vladu i zatraži američku pomoć u obnovi Afganistana tijekom pregovora.