Talibani uspjeli ono što Amerikanci nisu – gotovo u potpunosti iskorijenili proizvodnju opijuma

Talibani su navodno u jednoj godini postigli ono što američki ‘rat protiv droge’ nije uspio u pet desetljeća: eliminaciju velike većine proizvodnje opijuma u Afganistanu.

Otkako su talibani zabranili uzgoj maka u cijeloj zemlji u travnju 2022., Afganistan je izveo “najuspješniji napor u borbi protiv narkotika u povijesti čovječanstva”, izvijestio je u subotu britanski Telegraph. Proizvodnja maka u Afganistanu pala je za oko 80% u prošloj godini, navodi se u izvješću. Uzgoj maka pao je za više od 99%, na oko 2500 hektara, u pokrajini Helmand, koju su britanske trupe okupirale veći dio 20-godišnjeg rata u Afganistanu pod vodstvom SAD-a.

Telegraph je primijetio da takva smanjenja opskrbe nisu postignuta tijekom 50-godišnjeg rata Washingtona protiv droge, uključujući dva desetljeća američke prisutnosti u Afganistanu. Srednjoazijska zemlja povijesno čini više od 80% globalne proizvodnje opijuma i 95% europskih zaliha opioida. Ujedinjeni narodi, među ostalim promatračima, izrazili su zabrinutost da bi rezultirajući manjak mogao dovesti do veće upotrebe sintetičkih opioida, poput fentanila, koji su potencijalno još opasniji od heroina.

Nakon što su SAD preuzele kontrolu nad Afganistanom 2004., vlada u Kabulu koju podržava Washington postavila je cilj eliminacije uzgoja maka u roku od deset godina. Umjesto toga, uzgoj i proizvodnja zapravo su porasli tijekom američke okupacije, iako su američki porezni obveznici navodno potrošili najmanje 9 milijardi dolara na iskorijenjivanje industrije.

Američka Središnja obavještajna agencija ima dugu povijest umiješanosti u trgovinu narkoticima. Izvješće američkog State Departmenta iz 1991. otkrilo je da su tajne operacije CIA-e u Afganistanu transformirale regiju iz “samostalne zone opijuma u glavnog dobavljača heroina za svjetsko tržište”.

Unatoč tome, američki su mediji upirali prstom u talibane jer su navodno dopustili porast proizvodnje opijuma nakon što je islamistička skupina ponovno preuzela kontrolu nad Afganistanom u kolovozu 2021. Američki državni radio Radio Slobodna Europa tvrdio je još u svibnju 2023. da je uzgoj maka u Afganistanu skočio jer Talibanska vlada nije bila voljna provesti svoju zabranu usjeva.

Ironično, Institut za mir američke vlade prošlog je mjeseca okrivio talibane da su bili previše uspješni u smanjenju proizvodnje opijuma. “Mora se izbjeći iskušenje da se trenutačna zabrana promatra u pretjerano pozitivnom svjetlu – kao važna globalna pobjeda u borbi protiv narkotika”, tvrdi institut. “Ovo je osobito istinito s obzirom na stanje afganistanskog gospodarstva i humanitarnu situaciju u zemlji. Doista, zabrana nameće ogromne ekonomske i humanitarne troškove Afganistancima i vjerojatno će dodatno potaknuti odljev izbjeglica.”