Talibani uveli uredbu koja obvezuje žene da nose burku

Talibansko vodstvo u Afganistanu naređuje svim afganistanskim ženama da javno nose burku koja pokriva sve“, izvještava Associated Press na temelju nove uredbe objavljene u subotu.

To znači da ženama doslovno više neće biti dopušteno da pokazuju svoja lica u javnosti. Burka, koja je sada potrebna, nadilazi hidžab koji je tipičan u sunitskom islamu i samo pokriva kosu; umjesto toga, burka sprječava da se bilo kakva koža, uključujući i lice, uopće pokaže. Ovo je često popraćeno rukavicama koje pokrivaju ruke u tvrdolinijaškim islamskim zajednicama.

Čovjek identificiran kao vrhovni vođa Islamskog Emirata, Mawlawi Hibatullah Akhundzada, potvrdio je izjavu koju je dalo “Ministarstvo poroka i vrline” (koje je ironično prije nego što su Talibani vratili zemlju prošlog kolovoza bilo poznato kao “Ministarstvo za ženska pitanja”), koja glasi:

Hidžab je obaveza u islamu i da se svaka haljina koja pokriva tijelo može smatrati hidžabom s uvjetom da nije tanka i uska.”

U presudi se dalje kaže prema nacionalnim Tolo News:

Kada je riječ o vrsti pokrivala ili hidžaba koji će žene morati nositi, u izjavi se kaže da je burka najbolja vrsta hidžaba/prekrivala jer je dio afganistanske kulture i koristi se već godinama.“

Izjava također upućuje žene da ne izlaze iz kuće osim ako je to neophodno, nazivajući to jednim od najboljih načina za promatranje hidžaba.