Talibanski vrhovni vođa Mullah Hibatullah Akhundzada naredio je afganistanskim sucima da u potpunosti provedu šerijatski zakon i njegove kazne, koje uključuju sakaćenje, bičevanje i pogubljenja različitih vrsta. To je u nedjelju objavio glavni glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

“Pažljivo pregledajte dosjee lopova, otmičara i pobunjenika. U onim dosjeima u kojima su ispunjeni svi šerijatski uvjeti Hududa i Qisasa, dužni ste ih provesti. Ovo je odredba Šerijata, a moja zapovijed, koja je obavezna,” Mudžahid je citirao vrhovnog vođu.

U islamskom pravu, takozvani Hudud zločini zahtijevaju i vrlo uvjerljive dokaze da bi optuženi bio osuđen, dok nose teške, traumatične kazne kao što je amputacija ruku ili stopala, kao i bičevanje i pogubljenje. U ovu skupinu zločina spadaju prijestupi poput krađe, razbojstva, preljuba i lažnog optuživanja nekoga za to, klevete, pijenja alkohola i pobune.

Qisas je zapravo islamska varijanta retributivne pravde, “oko za oko”. Koncept pokriva takve zločine kao što su namjerno ozljeđivanje ili ubojstvo, dok u isto vrijeme dopušta žrtvama ili njihovim obiteljima da prihvate materijalnu naknadu umjesto kazne.