Talibani zabranili kontracepciju

Talibanski su navodno zabranili prodaju svih lijekova i sredstava za sprječavanje začeća u najmanje dva najveća grada u Afganistanu, navodeći da zapadne nacije pokušavaju koristiti kontracepciju za kontrolu muslimanskog stanovništva.

Talibani su naredili ljekarnama u Kabulu i Mazar-i-Sharifu da očiste svoje police od svih kontracepcijskih proizvoda, izvijestio je u petak The Guardian. Borci su također išli od vrata do vrata, prijeteći primaljama da ne promiču “zapadnjački koncept kontrole stanovništva”.

“Došli su u moju trgovinu dva puta s oružjem i prijetili mi da ne držim kontracepcijske pilule za prodaju”, rekao je jedan vlasnik ljekarne u Kabulu za The Guardian. “Redovito provjeravaju svaku ljekarnu u Kabulu, a mi smo prestali prodavati proizvode.” Drugi vlasnik ljekarne rekao je da je zabrana započela početkom veljače i zahtijevala uklanjanje takvih proizvoda kao što su kontracepcijske pilule i injekcije Depo-Provera. “Previše se bojimo prodati postojeće zalihe.”

Talibanski borci koji patroliraju ulicama Kabula tvrdili su da je “uporaba kontracepcije i planiranje obitelji zapadnjačka agenda”, pišu novine.

Glasnogovornik talibana Ustad Faridoon objasnio je da ne podržava potpunu zabranu kontracepcije, ističući da je ona ponekad medicinski neophodna. “Šerijatom je dopušteno koristiti metode kontracepcije ako postoji opasnost po život majke. Stoga potpuna zabrana kontracepcije nije u redu.”