Talibani zabranili slušanje glazbe u automobilu

Afganistanski vozači dobili su pisane preporuke da ne puštaju glazbu u svojim automobilima i da voze žene kao putnice samo ako nose hidžab.

Talibansko ministarstvo za propagiranje kreposti i prevenciju poroka, koje je zaduženo za provedbu islamskog zakona u zemlji, potvrdilo je u subotu za lokalne novinske kuće u Kabulu nova ograničenja.

Talibani su uveli brojne ograničenja u svakodnevnom životu otkako su u nekoliko tjedana projurili zemljom i zauzeli Kabul prije par mjeseci, iskoristivši povlačenje američkih snaga nakon njihove dvodesetljetne prisutnosti u Afganistanu.

Krajem studenoga grupa je objavila da žene više ne bi trebale glumiti u TV dramama, dok je također zahtijevala od novinarki i voditeljica da nose marame dok su na ekranu.

Jedan potez koji se ističe je dekret ranije ovog mjeseca koji je zabranio prisilni brak u Afganistanu, rekavši da se žene ne smiju promatrati kao vlasništvo i da se ne mogu uzimati za žene bez pristanka žene.

Međutim, međunarodna zajednica još uvijek ima zabrinutost oko toga kako će se prava žena na rad i obrazovanje održati pod talibanima.