Talibani zabranili uzgoj opijuma

Talibanski vrhovni vođa Mullah Hibatullah Akhundzada zabranio je uzgoj maka, izvora soka koji se prerađuje u morfij i heroin, dekretom izdanim u nedjelju, ispunjavajući svoje obećanje o zabrani narkotika, koje je dao nakon preuzimanja vlasti prošle godine. Procjenjuje se da je Afganistan činio 90% globalne trgovine opijumom u 2021.

Ako bilo tko prekrši dekret, usjev će biti odmah uništen, a prekršilac će biti tretiran u skladu sa šerijatskim zakonom“, objavio je u nedjelju zamjenik glasnogovornika talibana Inamullah Samangani. Osim toga, vladajuća militantna skupina također je zabranila konzumaciju, transport, prodaju, izvoz i uvoz svih vrsta droga i alkohola.

Talibani su očekivali oštar otpor protiv zabrane i navodno su rekli da je došlo do porasta broja farmera koji uzgajaju mak prethodnih mjeseci, prema Reutersovim izvorima iz militantne skupine.

U nedjelju su afganistanski farmeri prikupili svoju prvu žetvu opijuma ove sezone u južnoj pokrajini Helmand, u političkom srcu talibana. Cijene maka su se više nego udvostručile prije glasina da će uslijediti zabrana, rekao je anonimni poljoprivrednik u pokrajini u razgovoru za Reuters.