Talibanski vladari u Afganistanu započeli su kampanju za iskorjenjivanje uzgoja maka, s ciljem da zbrišu proizvodnju opijuma i heroina u zemlji, iako farmeri strahuju da će im egzistencija biti uništena u vrijeme rastućeg siromaštva.

Nedavno su u okrugu Washir u južnoj pokrajini Helmand naoružani talibanski borci stajali na straži dok je traktor kidao polje maka. Vlasnik polja stajao je u blizini i promatrao.

Talibani, koji su preuzeli vlast u Afganistanu prije više od devet mjeseci, izdali su početkom travnja ukaz o zabrani uzgoja maka u cijeloj zemlji.

Oni koji prekrše zabranu “bit će uhićeni i suđeni prema šerijatskim zakonima na relevantnim sudovima”, rekao je talibanski zamjenik ministra unutarnjih poslova za borbu protiv narkotika, Mullah Abdul Haq Akhund, za Associated Press u glavnom gradu provincije Helmand, Lashkar Gahu.

Afganistan je najveći svjetski proizvođač opijuma i glavni izvor heroina u Europi i Aziji. Proizvodnja je spirala u posljednjih 20 godina unatoč milijardama dolara koje su potrošili SAD pokušavajući zaustaviti uzgoj maka.