Odlaskom vojnika NATO saveza iz Afganistana, afganistanska državna vojska sve više gubi kontrolu nad zemljom, a talibani zauzimaju sve veće prostore, te su već zavladali dobrim dijelom pograničnih područja prema Tadžikistanu, Turkmenistanu, Iranu, Pakistanu i Kini.

Turkmenistan nagomilava tešku vojnu tehniku u gradu Serhetab na granici sa Afganistanom. Između ostalog, na granicu se prebacuju tenkovi, topovi i oklopni transporteri.

U jednom od južnih pograničnih punktova u posljednja tri dana nekoliko puta su se čule sirene za uzbunu. Pored toga, tijekom protekle noći s afganistanske strane granice dopirali su zvuci snažnih eksplozija.

Talibani su ovaj vikend ušli u drugi po veličini grad u Afganistanu, Kandahar. Borbe su vođene oko zatvora, a zatim nastavljene na tržnici. Tom prilikom nekoliko osoba je ubijeno i ranjeno.

Iranska granica s Afganistanom mirna je i ostat će sigurna zbog revnosti kojom je graničari te zemlje patroliraju, ukazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

Granice Islamske Republike Iran u punom su miru i sigurnosti zahvaljujući revnim graničarima naše zemlje, a na granici naše zemlje s Afganistanom nema nesigurnosti“, uvjeravao je Khatibzadeh na brifingu.

Istodobno je potvrdio da su sukobi na dva prijelaza na afganistanskoj strani granice prouzročili bijeg neutvrđenog broja Afganistanaca u Iran, te dodao da su pogranične službe zajedno s Revolucionarnom gardom spremne odgovoriti na bilo kakvu prijetnju.

Khatibzadehovi komentari dolaze uslijed talibanskog zauzimanja graničnog prijelaza Islam Qala u provinciji zapadni Herat ovog tjedna. Prijelaz je najveći trgovinski ulaz između Irana i Afganistana, a Kabul je na njemu imao mjesečni prihod od 20 milijuna američkih dolara prije njegovog zauzimanja.

Gubitak prijelaza Islam Qala potencijalno je velik gospodarski udarac objema zemljama, posluživši kao ključna trgovinska poveznica dviju nacija. Iran je jedan od najvećih afganistanskih trgovinskih partnera, s afganistanskom stranom u 2019. kupljeno je iranske robe u iznosu od 1,24 milijarde dolara (14,5 posto ukupnog uvoza), a tijekom iste godine prodano je 15 milijuna dolara robe (1,72 posto izvoza).

Zajedno s graničnim prijelazima s Iranom, talibani su preuzeli kontrolu nad pograničnim područjima sa svim ostalim afganistanskim susjedima, uključujući Tadžikistan, Turkmenistan, Pakistan, pa čak i Kinu, s kojom ta zemlja dijeli granicu dugu samo 76 km.

Talibani su u petak objavili da su preuzeli kontrolu nad oko 85 posto teritorija zemlje. Službeni Kabul opovrgava tu tvrdnju.