Talibansko izaslanstvo otputovat će u Norvešku na razgovore s norveškom vladom, sastati se s predstavnicima norveških vlasti i nekoliko zemalja saveznica, ali i s aktivistima civilnog društva i braniteljima ljudskih prava iz Afganistana.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je pozvalo predstavnike Talibana u Oslo od 23. siječnja do 25. siječnja. Norveški list VG objavio je da će posebni predstavnici Sjedinjenih Država, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije i Europske unije povesti dio. Norveško ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati.

Bio bi to prvi put otkako su talibani preuzeli zemlju prošlog kolovoza, da su doputovali u Europu. Ranije su putovali u Rusiju, Iran, Katar i Pakistan. Nije odmah bilo jasno tko će predvoditi delegaciju talibana u norveškoj prijestolnici.

Norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt rekla je da „smo izuzetno zabrinuti zbog ozbiljne situacije u Afganistanu”.

Naglasila je da sastanak „nije legitimizacija ili priznanje Talibana. Ali moramo razgovarati s onima koji danas u praksi upravljaju državom“.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će sastanci talibanske delegacije također uključivati ​​Afganistance s pozadinom „iz različitih područja i uključivati ​​žene čelnice, novinarke i ljude koji se, između ostalog, bave ljudskim pravima te humanitarnim, gospodarskim, socijalnim i političkim pitanjima“.