Talibanski rat protiv opijata – masovno hvataju ovisnike i vode ih na rehabilitaciju

Talibanska vlast nedavno je najavila rat proizvodnji i prodaji opijata, obećala Afganistan bez narkotika, a prema izvješćima iz te zemlje, neke konkretne poteze je već i učinila.

Milijuni Afganistanaca su ovisni o drogama. Do 10% stanovništva zemlje – otprilike 3,5 milijuna ljudi, uključujući 800.000 žena i djece – uzima drogu, kaže Ahmed Zahir Sultani, šef bolnice u Kabulu odgovorne za rehabilitaciju ovisnika o drogama.

Masovna ovisnost o drogama došla je kao naslijeđe burne prošlosti zemlje. Afganistanska industrija droge cvjetala je od 1980-ih, uključujući i desetljeća okupacije SAD-a i NATO-a.

Talibanski borci pretražuju sirotinjske četvrti, ispod mostova, parkove, napuštene zgrade, pa čak i groblja u svom lovu na ovisnike, koje potom skupljaju i odvoze na liječenje u rehabilitacijski centar u Kabulu.

Sama bolnica, izgrađena pod vladom svrgnutog predsjednika Ashrafa Ghanija prošle godine, ima kapacitet od 1000 kreveta. Sada ima oko 3000 pacijenata, rekao je Sultani, opisujući to kao “veliki izazov” i ukazavši na “nedostatak hrane, lijekova, kreveta i osoblja za njegu” pacijenata.

Bolnički uvjeti mogu biti teški, ali neki pacijenti to vide kao izlaz iz svoje bijede. Jedan od njih, po imenu Syed Mustafa, rekao je da je “zahvalan” talibanima što su ga doveli u bolnicu. Nada se ponovnom susretu sa suprugom i djecom nakon rehabilitacije. Drugi pacijent po imenu Najeebullah imao je slične težnje, objašnjavajući da je počeo uzimati drogu nakon što je uhvaćen u jednom od napada talibana i vidio svoje kolege kako umiru.

Međutim, nisu svi pacijenti zadovoljni svojom sudbinom. Jedan, po imenu Gul Muhammad, rekao je za RT da su ga njegova braća na prevaru smjestila u bolnicu, unatoč tome što je rekao da “ne uzima nikakve lijekove”.

I šef bolnice i neki od pacijenata apelirali su na svijet da pomogne Afganistanima – i talibanskoj vladi – u borbi protiv droge. “Mislim da bi ljudi s više resursa trebali doći ovdje da pomognu”, rekao je Mustafa, dok je Sultani rekao da će “osobno apelirati na svijet da nam pomogne”.