Talijani u područjima koja su označena kao „crvene zone“ zbog zaključavanja uslijed pandemije mogli bi dobiti čak šest godina zatvora ako prekrše karantenu ili lažu javnim službenicima.

Budući da su neke regije u Italiji počele sa strogim mjerama karantene zbog drugog vala koronavirusa, mnogi se suočavaju s kaznama, uključujući zatvorske, ako krše nove mjere.

Prema izvještaju iz Il Giornalea, prema pravilima „crvene zone“, zabranjeno je svako putovanje, osim kupnje hrane i ostale potrebne robe, uključujući posjećivanje prijatelja i rodbine.

Oni koji su uhvaćeni kako lažu službenike dok pokušavaju posjetiti rođaka ili prijatelja, suočavaju se sa zatvorskom kaznom od jedne do šest godina. Pozitivnima na koronavirus koji napuste domove i zaraze druge može se suditi zbog krivičnog djela prijenosa virsua i prijeti im kazna između šest mjeseci i tri godine.

Zatvorska kazna od tri mjeseca do 18 mjeseci može se izreći onima koji odbiju poštovati pravila o zaključavanju, uključujući novčane kazne od 500 do 5.000 eura.

Prema talijanskom ministarstvu zdravstva, sva nebitna putovanja izvan kuće u „crvenoj zoni“ zahtijevaju od pojedinca da nosi obrasce koje je osigurala vlada kako bi opravdali svoje kretanje.

Ministarstvo je također ohrabrilo ljude da iskoriste praznike i odu tijekom razdoblja zaključavanja kako bi smanjili broj putovanja.