U jednoj od najvećih operacija posljednjih godina, talijanska policija uhitila je 33 člana kineske mafije koja je krijumčarila kineske proizvode u Europu te je vodila ilegalne kockarnice, noćne klubove, lance prostitucije te trgovinu drogom.

Međunarodna operacija nazvana „China Truck“ trajala je dvije godine, a u racijama tijekom četvrtka konačno je rezultirala uhićenjima. Epicentar operacije bio je okrug Prato nedaleko od Firenze. Racije su također provedene u Milanu, Rimu, Padovi i Pisi.

Kineska mafija imala je monopol nad trgovinom dobara kineskog porijekla u čitavu Europu. Pored bavljenja kriminalom, članovi organizacije terorizirali su i samu kinesku zajednicu koristeći ucjene, iznude i fizičko nasilje.

Pored 33 uhićena člana, 21 ih je još na slobodi. Kriminalna organizacija vuče korijene iz kineske pokrajine Fujian. Navodni vođa organizacije je 57-godišnji Zhang Naizhog, koji živi u Rimu.

Zhang je s drugim kineskim bandama sklopio mir nakon niza međusobnih sukoba koji su rezultirali sa 60 mrtvih u periodu između 2000. i 2010. godine. Iz policije navode kako je profit od ilegalnih djelatnosti koristio za vođenje ogromne autoprijevozničke tvrtke koja je dominirala u transportu robe tisuće kineskih tvrtki.

U istrazi su sudjelovali odjeli policije iz Francuske, Španjolske i Njemačke. Tijekom istrage, policija je blokirala oko 60 bankovnih računa na kojima se nalazilo nekoliko milijuna dolara.