Talijanska pro-imigracijska organizacija Mediterranea Saving Humans uputila je novo plovilo u Mediteran nakon što su talijanske vlasti nedavno zaplijenile brod Sea Watch-3 i uhitile posadu.

Novi brod nazvan Alex, ovaj je tjedan otplovio na područje uz obalu Libije poznato kao „Zona potrage i spašavanja“ (SAR), s još jednom čelnicom skupine koja je izjavila da će brod skupljati ilegalne imigrante i odvoziti ih u talijanske luke, izvješćuje Il Giornale.

Oglas:

        

Zanimljivo je da je Luca Casarini, šef dotične organizacije, bio pod istragom talijanskih vlasti u vezi s trgovinom ljudima.

U priopćenju za medije, organizacija je izjavila: „Stići ćemo do tzv. libijskog SAR-a, područja koje kontroliraju milicije koje ujedinjene s trgovcima ljudima koji su legitimizirani talijanskom politikom i politikom Europske unije. Naša prisutnost je jedina stvarna zapreka njihovoj akciji.

Skupina je također spomenula kapetanicu broda Sea Watch-3 Carolu Rackete, koju su talijanski vlasti uhitile tijekom vikenda, tvrdeći da je ona jednostavno učinila „ono što je ispravno.

Misija broda Alex neće biti izravno skupljati migrante, budući da brod nije opremljen za takav zadatak, već da podupire dvije druge pro-imigeacijske organizacije koje djeluju u libijskoj SAR zoni.

Do sada je Mediterranea Saving Humans uspjela prikupiti više od 800.000 eura za svoju pro-migracijsku transportnu operaciju, što je znatno više od izvornog cilja od 700.000 eura.

Izvješća iz prošlog mjeseca pokazala su da je i ova organizacija, zajedno sa Sea Watchom, u posljednjih nekoliko godina potrošila milijune eura na svoje operacije na Mediteranu.