Talijanska vlada najavila je da angažirati 60.000 dobrovoljaca koji će pratiti što rade njihovi sugrađani, te krše li se odredbe društvenog distanciranja i korištenja zaštitnih sredstava.

Angažirani će biti uglavnom nezaposleni građani, posebno oni koji koriste socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlene. Oni će dobiti upute da prate pridržavaju li se građani normi koje je propisala vlast. Neće se znati tko je sve doušnik, stoga vlasti vjeruju da će se građani upravo zbog te činjenice više pridržavati mjera.

Oglas:

         

Ova mjera najavljena je u nedjelju pri zajedničkom obraćanju ministra Francesca Boccije i gradonačelnika Barija, Antonia Decara, predsjednika udruge talijanskih gradova.

Polako ulazimo u fazu novog normalnog postepenim oporavkom proizvodnih aktivnosti, a građani svakodnevno sve više izlaze na ulice. Lokalne vlasti imati će priliku iskoristiti doprinos svojih građana dobrovoljaca koji žele pomoći zemlji u primjeni mjera za suzbijanje širenja epidemije, ponajprije primjenom mjera društvenog distanciranja.

 Vlasti su najavile da bi program trebao biti spreman i funkcionalan do kraja tjedna.