Foto: Aris Messinis / AFP

Talijanski list Il Giornale navodi kako talijanske obavještajne službe upozoravaju da krijumčari ljudi planiraju izazivanje nesreće i masovnog utapljanja imigranata na Mediteranu, s ciljem pridobivanja simpatija u zapadnom svijetu za nastavak imigrantskog vala.

Takav scenarij bio bi svojevrsna repriza humanitarne katastrofe od 18. travnja 2015. kad je brodolom prouzročio smrt 700 imigranata, nakon čega su uslijedili početak operacije Sophia i sveopća podrška organizacijama koje prevoze imigrante preko Mediterana.

Prema tvrdnjama imigranata koji su preživjeli tu pomorsku nesreću, krijumčari su natjerali imigrante da krenu na put znajući da se vrijeme pogoršava, te da se očekuje jak vjetar, što je stvorilo sumnje da je ishod nesreće možda bio planiran od strane krijumčara.

Il Giornale također ukazuje na nekonzistentna izvješća organizacije Alarm Phone, koja služi kao hotline za brodove u nevolji na Mediteranu, gdje humanitarna nevladina organizacija tvrdi da u plovilo ulazi voda, dok ostali dokazi upućuju da brod nije u opasnosti od potonuća.

Navodno je muškarac koji je upravljao brodom, a koji je spašen prošlu nedjelju, osumnjičeni krijumčar ljudi, no nevladine organizacije negiraju da imaju ikakvih kontakata s krijumčarima ljudi.

Ove optužbe nisu prvi put da se takozvane humanitarne organizacije povezuje s krijumčarima ljudi. Talijanski tužitelji već su u više navrata iznosili slične optužbe, te čak u javnosti objavili dokaze o tome.